• Polarbröds historie

    Én kilo gjær mot en sparkstøtting, verdens første dypfryste smørbrød og ressurseffektivitet som en selvfølge. Det er noen av ingrediensene som blandes inn i deigen når Polarbröd forteller sin familiehistorie.

    Polarbröds historie strekker seg over mer enn 100 år. Allerede i 1879 møtte bedriftens grunnlegger, Johan Nilsson, sitt livs store kjærlighet i Norrland. Johan slo seg ned sammen med sin Hilda ved Pite Älvdal og begynte å arbeide i et bakstehus utenfor Älvsbyn. Det var han som la grunnlaget for en lang og stolt baketradisjon.

    Etter hvert fikk Johan bygget sitt eget bakeri, som sønnen Frans Gustav senere arvet. Det fantes imidlertid ingen stor kapital i bedriften, så Frans Gustav måtte raskt komme i gang med bakingen for å tjene sitt levebrød. Råvarer som mel og krydder fantes på lageret, men han manglet gjær. Frans løste problemet ved å bytte til seg én kilo gjær mot en sparkstøtting.

    På 1950-tallet gikk bakeriet i arv til barnebarnet Gustav, som startet bakeri- og kafévirksomhet sammen med sin kone Greta. Paret så store muligheter for det tradisjonelle norrlandske brødet. Men for å kunne bake i større skala og selge til hele Sverige måtte de finne en måte å distribuere brødet på. Hvordan skulle man lykkes med å holde brødet ferskt når det ble sendt over hele landet? For å unngå svinn prøvde Greta å fryse ned de ferdig smurte smørbrødene. En av skivene med røkt reinsdyrkjøtt gjorde umiddelbar suksess. Greta døpte sin kulinariske oppfinnelse for Polar Sandwich, og dette var forgjengeren til den velkjente Renklämman.

    Greta hadde funnet opp verdens første dypfryste smørbrød, og takket være henne ble navnet Polarkake født. Et navn som ble videreført i selskapet Polarbröd. I dag drives Polarbröd av Gretas barnebarn, Karin Bodin og Anna Borgeryd. De er femte generasjons bakerbarn og vil fortsette å levere norrlandsk brødnytelse i generasjoner fremover.